Zoekmachines

Als we aan een zoekmachine denken, dan denken we aan Google. De cijfers zijn duidelijk: in Nederland gebruikt 91,24% van de internetgebruikers Google via een desktop/laptop, 98,48% op de smartphone en 97,78% via de tablet (bron: digital media enzo).  Deze cijfers laten wel zien hoe belangrijk Google is en dat het een standaard onderdeel is ons gedrag online. Wil je nog meer feiten weten over Google? Klik hier voor een infografiek.

Naast Google is er ook nog de populaire zoekmachine Bing, maar dat zijn zeker niet de enige mogelijkheden om te zoeken op internet. Veel websites maken gebruik van specifieke zoekmachines. Dit zijn zoekmachines die alleen de inhoud van één bepaalde website doorzoeken, zoals bijvoorbeeld de catalogi van bibliotheken. De inhoud van deze websites kun je vaak niet via Google terugvinden.

Je hoort ook wel eens het begrip semantische zoekmachine. Een semantische zoekmachine, of semantisch zoekalgoritme zoekt niet alleen naar een keyword of synoniemen van dat woord, maar bekijkt de hele zin, alinea en webpagina waarop de woorden voorkomen. De resultaten die een dergelijke zoekmachine presenteert aan de gebruiker zullen dan ook beter aansluiten bij de vraag die de gebruiker stelt.

Kijk hieronder naar de verschillende zoekmachines.

Er zijn verschillende zoekmachines die je kunt inzetten bij de zoekopdrachten. De algemene zoekmachines zijn:

Zoekmachines die gebruik maken van meerdere zoekmachines. Je krijgt resultaten op één pagina. 

  • Deze zoekmachines zijn er gericht op het zoeken van specifieke informatie. 
  1. Afbeeldingen: Google afbeeldingen, Bing afbeedlingen , Flickr
  2.  Video’s: Youtube, Bingvideo, Dailymotion
  3.  Weblogs: Goolge blog search
  4. Kaarten: Googlemaps, Bingmaps, Apple maps
  5.  De beste prijs: zoek.nl
  6. Tweedehands auto’s:gaspedaal.nl

Een zoekmachines die zoekt in wetenschappelijke artikelen : Google Scholar

Een zoekmachine die zoekt in medische literatuur: Pubmed

Een zoekmachine die zich richt op technologie: Wolfram alfa

Welke zoekmachines zijn er speciaal voor jongeren tot 12 jaar?

Er zijn speciale zoekmachines voor jongeren beschikbaar. Als je leerlingen deze zoekmachines gebruiken, lopen ze minder kans om te ‘verdwalen’ tijdens hun zoektocht. Je moet deze zoekmachines maar eens op je gemak bekijken en beoordelen of ze geschikt zijn voor jouw leerlingen

Opdracht

Bedenk een vraag en bekijk de verschillende resultaten bij de verschillende zoekmachines. Welke verschillen kom je tegen?

Scroll naar top